• Clifford Maddox posted an update 1 year ago

    Posledních 10 let doučuji. Od soukromého doučování na volné noze přes výuku přírodních věd na střední škole jako učitel a poté až po spoluzakládání a řízení doučovacích služeb.

    Jednu věc vím jistě, bez ohledu na to, zda doučujete v malé skupině nebo na soukromém sezení: doučování má na studenty ještě větší vliv než přednášet a tradiční třídní výuka.

    Proč?

    Na tuto otázku je těžké odpovědět. Pravděpodobně jde o kombinaci několika faktorů, které vytvářejí optimální učební prostředí.

    doucovani-dohlavy.cz nastíním některé faktory, které jsme pozorovali, aby měly velký vliv na studenty. Toto nejsou vyčerpávající seznamy. Na internetu můžete najít mnoho dalších zdrojů pro více informací a podrobná vysvětlení.

    Výhody doučování

    Doučování se věnuji přibližně 10 let, od soukromého doučování na volné noze přes práci na katedře chemie na Univerzitě v Pretorii jako lektor, smluvní lektor, výuka přírodních věd na střední škole a nakonec k založení a řízení doučovací služby.

    Jednu věc vím jistě, bez ohledu na to, zda doučujete v malé skupině nebo na soukromém sezení: doučování má na studenty ještě větší vliv než přednášet a tradiční třídní výuka.

    Proč?

    Na to je těžké odpovědět. Nejlepší učební prostředí je podle mě takové, které je vyváženo řadou faktorů.

    Rychle nastíním některé faktory, které jsme pozorovali, aby měly velký vliv na studenty. Toto není úplný seznam. Existuje mnoho zdrojů online pro obecná vysvětlení výhod a seznamy.

    3. Volný čas se zkracuje, když doučování skončí

    Na tomto světě je jen málo věcí, které znesnadňují povšimnutí, jako je cena něčeho. Studenti jsou zodpovědní za navštěvování třídy. Musíte být přítomni a plnit úkoly. Je to vaše zodpovědnost dokončit domácí úkoly a vrátit se k tomu, co máte rádi. Doučování zabere část vašeho volného času, je to skvělá motivace pro učitele, kteří se rozhodnou získat lektora sami pro svůj vlastní prospěch. Buď čas strávený s lektorem využijete dobře, nebo promarníte svůj volný čas. Rodiče a učitelé, kteří navrhují doučování, by si měli být vědomi toho, že je na rozhodnutí studentů mít lektora. Student musí mít slovo v tom, jak je lektor využíván. Pracovali jste někdy v práci, ve které jste nebyli skvělí, neměli jste ji rádi a neposkytovala vám žádné jasné cíle a dosažitelný úspěch?

    Takže, funguje doučování?

    Dobrý lektor, který je dobře vyškolen v nejlepších metodách, nikdy nedokázali zlepšit známky studenta. Byl jsem svědkem neefektivního doučování, účastnil jsem se přednášek, doučování a institucionálního vyučování za posledních deset let a nakonec jsem založil doučovací společnost, která se zabývala mnoha mými neefektivnostmi jako studenta, učitele a tutora.

    Špatní učitelé a špatné motivy být učitelem vedou studenty k tomu, že ztrácejí výhodu doučování. Dobré doučování je vždy možné, když vybírejte své lektory pečlivě.